Как да поискам оферта за сайт

НачалоБлогКак да поискам оферта за сайт

Как да поискам оферта за сайт Днес ще отговорим обобщено на едно често срещано явление: искане на оферта върху намерения за изграждане на сайт.

Това е част от ежедневието на много фирми за уеб дизайн и дигитална трансформация. Има случаи, в които въпросът е толкова абсурден, че го оставяме без отговор. Например: искам да си направя сайт, бихте ли ми дали цена? Или: искам сайт с опростен дизайн - да има функционалността на eBay и някои неща от olx

Разбира се, повечетo въпроси са от хора, които искат да се впуснат в определено начинание и не знаят откъде да започнат. За 2 месеца са разгледали стотици сайтове. Да приемем, че са сайтове за обяви. Харесали са цвета на един, уеб дизайна на друг, навигацията на трети.

Това е както добре, така и ги е объркало тотално. Както вече сме коментирали - интернет сайтът е единство на визия в нейните детайли, на навигация и една скрита функционалност, която само специалистите виждат. 

Когато при нас постъпи искане за оферта за реализиране на проект от такъв клиент, ние се отнасяме към усилията, които е положил с уважение. Разбираме, че джунглата е по-страшна от тази на Амазонка, с тази разлика, че не може с огън и сеч да си проправи път.

В определени случаи, потребителят има известен опит. Дори е правил уеб сайтове със стандартни системи за управление на съдържанието: wordpress, joomla, magento. За проекти, които не изискват професионална намеса ние помагаме и даваме напътствия или съвети. 

Пишете кратко и стегнато:

Планирам сайт, който да изпълнява .........  Сайтът е предназначен да работи в следните държави ...........  Потенциалните потребители са: ......
Моята концепция е: .....
Харесва ми:
www.example1.com - цветова гама
www.example2.com - разпределение на информацията в страницата с артикули, или работни места, или нещо друго.
До моето виждане се доближава www.www.com.

Ако имате спецификации задължително ги прикачене към вашето запитване.

След първите разговори относно даден проект, ние правим сериозно проучване както на подобни сайтове, така и на особеностите на бъдещите му потребители в съответната страна.

Съветът ни е да описвате с просто думи. Не давайте пример с уебсайтове, който сте гледали, тъй като това може да доведе до погрешно разбиране. Или казвайте само какво в тези сайтове ви допада, без да се впускате в детайли. Възможно е видът на един бутон, който ви харесва да е абсолютно несъвместим с вашия проект.

Когато искате оферта, не използвайте термини от уеб дизайна. Те изглеждат популярни, и в същото име имат точно и строго дефиниране. Използването на термини не ви прави "по-хитър". Имайте предвид, че професионалистите говорят на прост език - без терминология. Това е част от уважението към клиента. Чуете ли термини - бягайте.

Разкажете за плановете си след като сайтът е онлайн. Как смятате да решите задачата с поддръжката. Помнете, че развитието на информационните технологиите и техники е изключително бързо. От ключово значение е и позиционирането на бизнеса ви в интернет. SEO оптимизацията е само част от грижата за това.

Заедно с нашите клиенти ние пишем стратегия за развитие на дигиталната версия на бизнеса им - дигитално трансформиране.

Когато става въпрос за изработка на специфичен интернет сайт, то има няколко подхода. Всичко зависи от спецификациите. Може да се работи с широко известните системи за управление на съдържанието CMS (Joomla с "plugins", или WordPress с плъгини) или да се работи със CMS със специфични функции. Опитът ни показва, че в конкретният случай успешните проекти са от втория вариант.

Ефективният метод е възможно да се определи тогава, когато се получи спецификация на проекта или задание. Наскоро посъветвахме наш наш клиент: "да се съсредоточи в описване на това, което желае да получи. Да не гледа сайтове за обяви. При тях 75% от функционалността е невидима."

Успех
от екипа на
KAK Web Development Specialist
Smart Web Ltd