Нуждата от конкуренция

НачалоБлогНуждата от конкуренция

Нуждата от конкуренция За разпознаваемост на марката можем да говорим тогава, когато съществува съвкупност от марки, сред които тя да бъде разпозната по добър начин. Това означава, че в определени случаи в името на разпознаваемостта, трябва да бъде създаден цял бранш.

Такава ситуация се създаде в средата и края на последното десетилетие на миналия век с бранша уеб дизайн. Подобно беше и положението в началото на първото десетилетие от 21 век с бранша SEO, придобил популярност като SEO оптимизация.

Наличието на конкуренция или нейното създаване е шанс да бъдем разпознати. Ако конкуренцията я няма, ние се състезаваме в писта, която липсва, или в писта, която е налична, но без публика.

Интуитивно можем да кажем, че има разлика между конкуренция и съперничество. Конкуренцията е източник на развитие, докато съперничеството е тъпчене на едно място и използване на текущото състояние чрез пъчене и понякога подмолни действия спрямо съперниците.

Да дадем няколко примера: представете си, че произвеждате телевизори и очаквате разпознаваемост на вашата марка. Ще се състезавате с марки като LG, Sony, Vizio, TCL. Едва ли ще влизате в напредвара с Кока Кола или H&M. Стремежът да придобиете и поддържате положителен публичен имидж е свързан с нишата, в която искате да влезете.

Ако сте организация, която е организация за служба - от типа на Lions, Rotary Bulgaria, Inner Wheel, то вие ще се състезавате в тази писта, и едва ли ще търсите разпознаваемост в сферата на неврохирургията, независимо, че ще се опитвате чрез своя позитивен публичен имидж  да привлечете за членове най-добрите неврохирурзи,