Търпението да измътиш рекламата

НачалоБлогТърпението да измътиш рекламата

Търпението да измътиш рекламата Да позиционираш бизнес в интернет е далеч извън това да пуснеш реклама в нещо си, наречено "КъдетоВиеКажетеСтигаДаИмаЕфект" и да направиш оптимизация на сайт.

Истина е, че лоша реклама няма. Истина е също така, че ефективна реклама се прави в точното време и място и с точното съдържание. Тогава всяка стотинка си струва.

Позициониране на бизнес е като да изградиш цялостен образ, позитивно отражение на действителността, и ако може то да има формата на кълбо - идеално по форма, и видимо отвсякъде. Допирателните прави и равнини към това виртуално тяло са безброй много, доколкото този термин е приложим в дискретното пространство.

Като изградиш това кълбо, подобно на яйце трябва да имаш търпение да го измътиш. И оттук идва изразът ... да насадиш някого на пачи яйца

Търпението да измътиш рекламата 

Отново някой иска иска оферта за реклама в интернет. Изкушението е голямо.
Клиентът е тотално изоставен от фирмата, която е инсталирала cms с някаква тема, и грам не е обяснила какво и как да прави. Собственикът на сайта си е представял, че ще получи нещо, поне частични близко до представите си - разбирайте пълен с информация сайт. Нито за миг не се е замислил, че информационното обезпечаване е негов ангажимент. Разбира се, никой не го е обяснил този бъдещ факт, защото така е по-лесно. Нещо като винетките и Оня прословут бутон.

Уеб сайтът е предназначен да реализира продажби на домашен текстил: спални комплекти, пердета, хавлии, покривки  и други аксесоари на употреба от частни лица и хотели.

Разделянето по категории е адекватно и дава възможност за постепенна работа и позициониране на отделни категории.

За всички позиции по-долу: преди да се направи каквото и да било е необходимо информационно обезпечаване на съответните категории.
  1. За да се пристъпи към позициониране на бизнеса в търсещи сървъри е необходимо да се създаде и въведе подходящо съдържание, като се подхожда към всеки раздел поотделно. За целта е добре да се проучат сайтове с подобно съдържание. Препоръчително е да се фокусира дейността върху хотели и малък бизнес, където се очаква ефектът да е по-бърз. Това позициониране е много повече от оптимизация на сайт, както комшиите предлагат.
     
  2. По отношение на рекламата в Гугъл. Към момента има засилено предлагане на този тип артикули, поради наближаване на сезона. Множество утвърдени проекти, които съществуват от години започнаха да редовно да рекламират на класическите ключови фрази за бранша, което предполага една доста висока тарифа за реклама. Нещо повече, преди да се изградят добре обособени и оформени “landing pages” за конкретните фрази, или оформени пакети е по-добре да не се започва.
     
  3. В момента в социалните мрежи, коментираме фейсбук и съответно инстаграм има засилена реклама: това важи за всички производители на домашен текстил. В уеб пространството те намират една добра възможност за директен контакт с крайния клиент и създават директна дистрибуторска мрежа. Чисто търговските фирми имат шанс в случаите, в които предлагат нещо повече от продукт.
     
  4. Един приличен вариант е да се рекламира в linkedin, тъй като там публиката е отсята и може да се стигне по-бързо до бизнес потребители. Разбира се, и в този случай рекламата просто заради самата реклама, без подходящо оформени landing pages в сайта е някак безсмислена.

Спасение разбира се има - да се работи по нискобюжетни фрази и сезонни продукти.

Когато започнем разговор за изработка на уеб сайт, първият елемент от веригата дейности в уеб дизайн е да изясним докъде ще стигнем в отношенията си с клиента.