Новите предизвикателства към професионалистите в IT

НачалоБлогНовите предизвикателства към професионалистите в IT

Новите предизвикателства към професионалистите в IT CIO е съкращение на Chief Information Officer.
 
Струва ни се, че в българската класификация липсва точна дефиниция или превод на тази позиция. Шеф по информационни технологии, Началник отдел или Директор по дигитална информация, или просто Директор на Дирекция информационни технологии. Би могло да бъде всяко едно от тези. Обикновенно означава: "най-висшия служител в дадено предприятие, който работи с информационни технологии и компютърни системи, в подкрепа постигане целите на предприятието".

В по-стари години се казваше простичко: Директор по информационни технологии или Главен инженер компютърни технологии. Във всеки случай, този човек носи отговорност, от него се очаква както рутина и голям опит, така и умения да решава нестандартни проблеми. В промишлените предприятия, когато този човек пие кафе с екипа си или е на раздумка някъде - тогава всичко е ОК. Това е сигнал, че информационната инфраструктура функционира според очакванията.

От друга страна, от CIO се очакват иновации и оптимизиране на работата. В ерата на дигитална и културна трансформация това качество е над всички останали.

От чисто техничарска позиция CIO се превърна в част от екипа по стретегическо планиране. От тях се очаква да са не просто ИТ професионалисти. Очаква се да са Иноватори. Ще се наложи да направят качествен, може би културен скок – от информационни технологии към иновации. Да откриват нестандартни начини да приложат известни ИТ.

CIO се връщат на бял кон в екипа на „вземащите решения“. До преди година-две те някак си бяха отпаднали от „управлението“. Считаше се, че и секретарките е компютърджия. Наблюдава се, че ИТ-тата отново заемат ключова роля. Това особено се усети, когато усилено се заговори за дигитална трансформация. В това словосъчетание водещата дума не е "дигитална", а "трансформация". (перефразирам приятел, който написа няколко книги на тема електронно управление)

Ролята им ще нарастне както в подбор на технологиите, така в оптимизиране на структурата, така и при определяне на изискванията към кандидатите за работа. Досега HR стоеше встрани от отговорностите на CIO.

Години наред на IT професионалистите се гледаше като на извънземни. Приемаше се, че това, което говорят и предлагат е празно бърборкане и излишно усложняване на живота на останалите. Сега всичко се обръща с главата надолу.

Истинските ИТ-а всъщност са консервативни. Те искат всичко да се прави стъпка по стъпка. Да не се прескачат етапи, защото това може да създаде проблем и да предизвика огромно забавяне.  Този „консервативен“ подход изисква съсредоточаване, избистряне на политиката, алгоритмизиране на процесите „на книга“. За хората край тях това всичко изглежда като бавене и излишно размотаване. По-късно става ясно, че подходът е печеливш.

Всичко казано до тук касае и малкия, и среден бизнес, и едър бизнес. За едрия бизнес ще говорим по-натам още.

Един съвет: обърнете се към шефа на вашия IT отдел и мислете, че това е човекът, който ръководи процеса на дигитална трансформация. И надайте ухо - да чуете какво говори. Днес всеки е забъркан в информационните технологии, което не прави от всеки ИТ професионалист.