Ерата на статичните сайтове

НачалоКои сме ниеЕрата на статичните сайтове

Второто направление, което развиваме от самото начало е уеб дизайн. Стартът беше по-скоро забавление, отколкото осъзнат бизнес. Стартът беше от 5 млади хора, които днес са професионалисти с много опит и успехи зад гърба си. Колкото и абсурдно да звучи, един дори успя да стане министър на финансите. Сега като се замислим, най-възрастният член на екипа е бил на 38 години, а всички останали под 20 - ентусиасти, които са преминали школата на BBS и IRC каналите, със закалка в денонощните бдения през мониторите.

Наричаме тази част от историята ни Ерата на статичните сайтове. Като професионалисти сме длъжно да дадем определение на това понятие. Статичен сайт е грубо казано сайт без администрация, без система за управление на съдържанието, както се казва модерно. Страниците се изграждат чрез HMTL, качват на сървър и в този сайт програмиране няма. Всеки път, когато е необходимо да се промени съдържанието на страница в такъв сайт, тази страница се изтегля, променя и след това качва на сървъра наново. Къртовски труд за ентусиасти. Ето така започнахме. 

Колкото и странно да е, първият проект, който създадохме остана емблема и ни тласна напред: Bourgas.org. Първият голям регионален сайт в България. И може би остана такъв. Този проект съществува и до днес. Познат е. Чрез него влязохме в книгата за пионерите в Българското Интернет пространство. Той ни включи в журито на първите издания на националните конкурси за уеб дизайн.Бургас е градът с най-много регионални сайтове и това не е случайно. Убедени сме, че този проект даде невероятен тласък на развитието на идеята за представяне на градска среда в Интернет. И до днес стратегията, която залегна в Bourgas,org е водеща за развитието на сайта на Община Бургас, който сайт като структура и направления на развитие следва заложеното в края на миналия век. 

Bourgas.org отдавна не е статичен сайт